Future City Lab is a workshop format for participatory citizen driven city planning and urban cultural planning, using open innovation methods, narrative and game design to create respectful, including and equal dialogues about our cities and how we can improve them. Collaboratory is the initiator and host of this lab.

Future City Lab är ett workshopformat med öppet deltagande för att skapa visioner och koncept för framtidens städer så som invånarna vill uppleva dem. Labbet består av konceptutveckling, modellbygge och dialog. Modeller flyttas mellan olika event i staden för att nå så många invånare som möjligt. Kick off var på MAKE CHANGE januari 2015. Collaboratory är värd för Future City Labs och vi inbjuder flera initiativ i staden att utveckla modeller med oss. Labben cureras av konstnärer, arkitekter, forskare och andra som är intresserade. Vi har hittills tex. labbat med kreatörer i Collaboratorys nätverk, Stampede, Vetenskapsfestivalens besökare, Kollaborativ Ekonomi, Staden vi vill ha, Ingenjörer utan gränser, Fraktalfabriken och flera fria aktörer i olika åldrar. Future City Labs har som mål att vara en långsiktig process med fokus på ett kreativt hållbart Göteborg, och även andra städer, bygga broar mellan redan existerande initiativ och mellan beslutsfattare och allmänhet.
Collaboratory är en nästa generations makerspace, en kombination av spelinnovationslabb och designstudio, konstgalleri och entreprenörskontor. Det är en plats som kultiverar kreativt tänkande och kollaborativa processer genom att bygga ett åldersöverskridande och transdisciplinärt community. Collaboratory har blivit en plats för invånare av alla slag som vill nätverka och inspireras, och har fått stort gensvar från människor som ofta stängts ute från delar av samhället. Vi verkar för att våra labb ska låta allas röster synas och höras.